TÜM HABERLER

GENÇLER BEDENSEL GÖRÜŞLERİ ÖNEMSİYOR
Gençler, kilolu yaşıtlarının fazla arkadaşı olmayacağına inanıyor. Eğitim ve Cinsiyet (EDGE: Education and Gender) başlıklı Avrupa Birliği projesi kapsamında 6 Avrupa ülkesinden 444 gencin yer aldığı araştırmada, kilolu kız ve erkek çocukların daha az arkadaşı olduğu görüşü hâkim oldu. Avusturya, Almanya, Macaristan, Norveç, Polonya ve Türkiye’den 13 – 16 yaş arasındaki gençler, çalışmada verdikleri yanıtlarda,  şişman figürleri  “tembel” ve “yalnız” gibi bazı sıfatlarla nitelendirirken, zayıf olanlar “popüler”, “başarılı” ve “mutlu” olarak tanımlandı.

TÜRK GENÇLERİ DIŞ GÖRÜNÜŞLERİNDEN MEMNUN
Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’deki gençlerin görünüşlerinden en memnun ülke olduğu ortaya çıktı. Eğitim ve Cinsiyet (EDGE: Education and Gender) başlıklı Avrupa Birliği projesi kapsamında 6 Avrupa ülkesindeki gençlerin beden algıları araştırıldı. Türk gençlerinin yüzde 45 oranında dış görünüşünden memnun olduğunu belirtirken Türkiye’yi yüzde 40,4 oranıyla Avusturyalı gençler, yüzde 34,5 ile Polonyalılar takip etti. Macarlar yüzde 33,3, Almanlar yüzde 26 oranında görüşlerini beğendiğini bildirdi. En az mutlu olan ülke ise yüzde 15,7 oranıyla Norveçliler oldu.

SERİNLEMEK DAHA EKONOMİK OLACAK!
Yazın sıcak günlerinde evleri, ofisleri, alışveriş merkezleri ve metro gibi alanları soğutmak daha ekonomik olacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK akıllı soğutma sistemi geliştirilmesi projesiyle dünyada bir ilk gerçekleştirilerek, ısıtma soğutma sistemlerinde yüzde 10'luk enerji verimliliği sağlanacak. Kontrol algoritmaları uygulanarak oluşturulan elektronik kart sayesinde Türkiye'nin 24 milyar Türk Lirası harcadığı ısıtma soğutma sistemlerinde yapılacak verimlilikle ülke ekonomisi 2 milyar Türk Lirası'nı aşkın tasarruf edecek.

VİZE SERBESTLİĞİ ZOR
İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alexander Bürgin, Türkiye’nin imzaladığı Vize Serbestisi Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması’nın ülkeye seyahat özgürlüğünü getirmesi beklentisinin zor bir süreç olduğunu söyledi.

ENERJİ İTHALATINDA 60 MİLYAR DOLAR HAVAYA UÇMASIN
Enerji tüketiminde dışa bağımlılığı her geçen artan Türkiye’de, İzmir Ekonomi Üniversitesi akademisyenleri, şirketlerin enerji güvenliğini ölçümleyecek. Türkiye’de faaliyet gösteren ilk 500 sanayi kuruluşunun enerji alanındaki farkındalığı, kurumsal stratejisi ve hükümet tarafından belirlenen enerji politikalarına ne kadar uyumlu çalıştığı belirlenecek. “Türkiye Sanayi Kuruluşlarının Enerji Güvenliği Algısı: Sanayi Strateji Belgesi ve Enerji Politikalarına Uyum Araştırması”  başlığını taşıyan çalışmada, Türkiye’nin her yıl 60 milyar doları bulan enerji ithalatı ile sonuçlanan dışa bağımlılığın azaltılması için çözüm yolları, sanayi – üniversite işbirliği ile aranacak.

PLASTİK SEKTÖRÜ İEÜ FARKIYLA ŞAHLANACAK
İzmir Ekonomi Üniversitesi EKOKENT Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü, Ekonomi Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) Tebliği kapsamında, plastik sektörünün öncü firmalarına verdiği danışmanlık hizmetiyle dikkat çekiyor.

TARİHİ MOBİLYALAR 21. YÜZYILA GÜLÜMSÜYOR
Türkiye’nin modern mobilya tarihi gün yüzüne çıkıyor. Kimi zaman film karelerinde izlediğimiz ya da büyükannelerin evlerinin bir köşesinde sessizce tarihi yansıtan mobilyaların izi, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyelerince sürülüyor. “Türkiye’deki Modern Mobilya Tasarımını Anlamak, Arşivlemek ve Sergilemek” başlıklı projesiyle 1930, 1950 ve 1960’lar Türkiye’sinde üretilen mobilyaların günümüze ulaşanları mercek altına alınıyor. Mobilyaların yapımlarının inceleneceği projede, o dönemlere ait eşyalardan sergi açılacak ve dijital arşiv oluşturuluyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIM OPTİMIZASYONU VE PROJELENDİRME ARACI KONULU SANTEZ PROJESİ BAŞARI İLE TAMAMLANDI
Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Elektrik ve Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Aşkar yöneticiliğinde yürütülen Güneş Enerjisi Yatırım Optimizasyonu ve Projelendirme Aracı (GEYOPA II) konulu SANTEZ projesi başarı ile tamamlandı.
24 ay süren proje, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile Teknologis Ltd. Şti tarafından ortaklaşa desteklendi.

İEÜ GİRİŞİMCİLİKTE SINIR TANIMIYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı listeye göre en yenilikçi ve girişimci kültüre sahip 5. üniversite olarak dikkat çeken İzmir Ekonomi Üniversitesi, bu başarısına her gün bir yenisini ekliyor.

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ, YENİLİKÇİLİK VE GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ'NDE TÜRKİYE 5'İNCİSİ OLDU
Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı en yenilikçi ve girişimci 50 üniversiteyi açıkladı. Bu üniversiteler arasında Ege’de yer alan tek vakıf üniversitesi olan İzmir Ekonomi Üniversitesi, “Yenilikçilik ve girişimcilik kültürü” açısından da 8.6 puan ile Türkiye beşincisi oldu.